Grænser

Føler du dig overvældet og ude af stand til at sætte grænser?

Det kan være svært at sætte grænser, især når dit system ikke er vant til det, og når det føles utrygt at udtrykke dine behov. Tidligere oplevelser med at sige fra kan aktivere ubehag i kroppen og negative tanker. Dette kan skabe selvkritiske tanker, bekymringer om andres reaktioner, eller forestillinger om, hvad der kan ske. 

Når jeg arbejder med klienter, som ønsker at sætte grænser, hører jeg ofte, at de føler sig egoistiske og selviske. Mange ved ikke, hvad de vil sige, og følelsen af utryghed spreder sig i kroppen.

Tillad dig selv at være utryg og usikker, og mød dig selv med omsorg og nænsomhed. Vi kan ikke fremskynde udviklingen, men vi kan tage det i vores eget tempo. Du kan starte med forsigtigt at undersøge, hvornår du har nemt ved at sætte grænser. Overfor hvem og i hvilken situationer?

Identificerer situationerne og læg mærke til, hvad du tænkte i øjeblikket, hvilke fornemmelser du havde i kroppen, hvordan var din toneleje og hvad sagde du. Dette bringer dig i kontakt med den tilgængelighed, der allerede er i din krop til at sige fra. Du flytter også dit fokus fra hvad du ikke kan, til hvad du faktisk er i stand til.

Der vil være situationer, hvor du føler dig tryg, og situationer hvor du føler dig utryg.

At sætte grænser handler om at opnå større selvbevidsthed og udvikle dine interpersonelle færdigheder. Det betyder, at du lærer at indgå i relationer med både andre og dig selv. Når du sætter grænser, åbner du op for at være nysgerrig på, hvad der er til stede i dig lige nu, og hvor dine grænser ligger.

Det er ikke egoistisk eller selvoptaget at sætte grænser. Tværtimod tjener det sociale interaktioner og samspil. Det hjælper os med at skabe sunde fællesskaber på arbejdspladser, i studiegrupper, i fritidsklubber og i familierelationer.

Når du lærer at udtrykke dine grænser og være opmærksom på, hvad der giver dig ubehag, behag, og hvad du kan lide og ikke lide, får du adgang til at træffe valg ud fra din egen indre kompas eller din kerne. Dette giver dig mere vitalitet, engagement og en stærk indre kerne. Du tager ansvar for dig selv og opbygger stærke forhold til både dig selv og andre.

Forrige
Forrige

Mental arbejdsmiljø

Næste
Næste

Stress og forebyggelse af stress